KELEBIHAN RAMUAN HERBA DALAM PERUBATAN MASAKINI

Tumbuhan yang ada di permukaan bumi memiliki keistimewaan dan keutamaan tersendiri. Kesuburan dan kehijauannya merupakan anugerah Allah SWT sehingga di dalamnya memiliki keberkatan dan rahmat yang besar. Melalui siraman hujan dan sinaran matahari maka tumbuha-tumbuhan tersebut mempunyai kelebihan yang dapat menyembuhkan penyakit dan menjadi bahan yang boleh mengatasi masalah yang dihadapi manusia.

Setiap penyakit yang menimpa seseorang pasti ada ubat yang boleh menyembuhkannya. Melalui ketentuan tersebut, manusiaberusaha untuk mencari formula agar dapat merawatnya dengan sempurna. Dengan pertolongan Allah, maka maka manusia sentiasa membuat kajian terhadap berbagai jenis tumbuhan herba yang boleh dijadikan sebagai penawar terhadap berbagai jenis penyakit. Akhirnya itu akan meringankan individu untuk menghadapi kehidupan harian.

PETUA-PETUA YANG BERKAITAN DENGAN TUMBUHAN HERBA.

1.      Menghaluskan wajah

a.      Kulit berminyak

Kulit yang berminyak cepat merosakkan make-up, umtuk mengatasinya gunakan dua biji kentang yang dihancurkan hingga lembut, gunakan sebagai bedak hingga merata selama 20 minit. Sesudah itu, wajah dibersihkan dengan air bersih. Ambil daun saderi secukupnya, hiris kecil-kecil lalu dimasukkan ke dalam mangkuk yang berisi air mendidih dan biarkan selama 20 minit. Simpan dalam peti sejuk dan gunakan pada waktu malam dengan mengoles-oles muka dan bersihkan setelah kering.

b.      Kulit kering

Buah aprikot dihancurkan lalu tempelkan tipis-tipis di bahagian muka hingga rata. Setelah kering dicuci dengan air hangat.

Buah epal dihiris-hiris lembut, airnya digosokkan pada kulit muka dan biarkan sampai kering dan setelah itu bersihkan dengan air sejuk.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s